AKTUELNO

Aktuelne teme u svetu i zemlji komentarisali su Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i Bojan Bilbija, novinar dnevnog lista Politika.

Bilbija je izjavu Mitropolita Amfilohija opisao kao krajnje neobičan nastup crkvenog velikodostojnika.

- Retorika koju on koristi, govoreći o nekakvim izdajama je nebična i neprimerena, tim pre što on u svojoj izjavi nije izneo nikakav dokaz, niti je objasnio na šta misli – rekao je Bilbija i dodao da je unutrašnji dijalog zamišljen kao prilika da svi kažu svoje mišljenje, da bi pokušao da se nađe zajednički imenitelj svega toga.

Dragan Đukanović je rekao da je jako neuobičajeno da se koriste takve izjave, ali i da svako ko je pratio ponašanje Amfilohija u poslednje dve decenije sasvim mu je jasno o čemu se tu radi.

- On je tamo bacao kletve, anateme, tu je bilo svega – ističe Đukanović, i dodao da je najbitnije što ovo nije zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve.

To što je Hojt Ji novi ambasador SAD u Sarajevu Đukanović je prokomentarisao kao iznenađenje, jer je najavljivano da će biti ambasador u Skoplju, ali to pokazuje oopredeljenost Amerike da se vrati na Zapadni Balkan.

- Na određeni način ovo je značajno, jer je on istakao da neće biti Dejtona dva i da će insistirati na onome što je Pens polovinom prošle godine u Podgorici rekao, da se mora insistirati na punom sprovođenju Dejtonskog sporazuma – naglašava Đukanović.

Povodom vesti da Egipat preispituje priznanje Kosova Bilbija je rekao da smo sada saznali da nije bilo formalnog priznanja putem diplomatskih nota, već je to bilo usmeno rečeno na nekoj svečanosti.

Foto: Printscreen

- Egipat ima veliki uticaj u arapskom svetu i sa sobom može da povuče čitav niz drugih država. Mi prosto vidimo da ta lažna, samoproklamovana nezavisnost ne može da opstane danas kao što je bilo pre deset godina – rekao je Bilbija.

Muslimanska braća su na vlast došli posle pada Mubaraka i važili su kao eksponenti Vašingtona, istakao je Bilbija.

- Veoma je značajno kako vodeći akteri svetske politike gledaju na status Kosova. Bitno je kako će se doći do sporazuma o sprečavanju potencijalnog sukoba – rekao je Đukanović, a na to da li će sudbinu Evrope odrediti koalicija u Nemačkoj, komentariše da je jako važno da što pre dođe do formiranja nove Nemačke vlade.

#Bojan Bilbija

#Dragan Đukanović

#Egipat

#Kosovo

'